Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Sinds dit voorjaar komen mantelzorgers en mantelzorgontvangers een keer in de maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. De bijeenkomsten bij Wijkvoorziening ‘t Doesgoor sluiten goed aan bij de verwachtingen van de deelnemers “Ik kijk er elke keer weer naar uit. Je hebt het gevoel dat je gehoord en gesteund wordt”, zegt een deelnemer. “Soms moet iemand een traantje laten, maar er is zeker ook plaats voor gezellig- en vrolijkheid.”
De bijeenkomsten startten nadat Hogeschool Saxion (en Salut) een onderzoek uitvoerden onder mantelzorgers. Met medewerking van Salut zijn de geregistreerde mantelzorgers in de Hof van Twente, aangeschreven en is een vragenlijst gestuurd om deel te nemen aan deze pilot. Twee deelnemers, die er vanaf de start bij waren, zijn blij dat ze de stap hebben genomen om aan te schuiven. “Het is heel gemoedelijk en voelt inmiddels ook vertrouwd. Verder kun je je verhaal kwijt en dat voelt heel prettig. Het is inmiddels een hechte groep geworden.”
Discreet en veilig
Wat enorm gewaardeerd wordt is de discretie. Iedereen kan zijn hart luchten zonder dat het verder naar buiten komt. “Dat geeft een veilig gevoel. Het zijn soms toch gevoelige zaken die je deelt en het is best wel een stap om dat te doen. Wij weten nu dat het in de groep blijft en daardoor is er meer bespreekbaar. Heel fijn!”, aldus de twee deelnemers.
Judith Leferink coördineert de mantelzorgbijeenkomsten namens de wijkvoorziening. “Elke derde donderdagochtend van de maand komen we bij elkaar. We beginnen om tien uur met een kopje koffie. We praten gezellig bij en als er iemand wat kwijt wil, dan is daar natuurlijk ruimte voor. Na zo’n twintig minuten gaan de mantelzorgers en mantelzorgontvangers apart van elkaar bezig met een activiteit, uiteraard op dezelfde locatie maar in verschillende ruimtes. Om 12.15 uur wordt afgesloten met een gezellige, gezamenlijke lunch. Na afloop maak ik een verslagje van onze activiteit met daarin ook tips die ter sprake zijn gekomen. Dat mail ik naar alle deelnemers.”
Altijd ‘aan’ staan
De woorden die vaak terugkomen bij de twee mantelzorgers zijn ‘vanzelfsprekendheid’, ‘het gemis van waardering’ en ‘tijd voor jezelf’. Het wordt als normaal beschouwd dat je 24 uur per dag en zeven dagen in de week klaarstaat voor je partner. “Eigenlijk staan we altijd ‘aan’. Natuurlijk doe je dat met liefde, maar het is af en toe zwaar. Als je partner dementie heeft groei je langzaam uit elkaar, om maar eens een voorbeeld te noemen. Je zorgt voor iemand die niet meer diegene is die je hebt leren kennen. Maar ook als je partner fysiek beperkt is, heeft dit grote invloed op je eigen tijd en de omgang met elkaar. Dan is het fijn dat je die ervaringen hier kunt delen in een veilige en gezellige groep. De steun en het begrip dat je voelt is echt top. ”
Heeft u interesse in de mantelzorgactiviteit of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Judith Leferink (06-16877618)